Heden

2018

Het concept Schoolsportvereniging

in het kort


Bij een Schoolsportvereniging komen de sportverenigingen naar de scholen om leerlingen direct na schooltijd training te geven. De kinderen krijgen les van clubtrainers, kunnen na een aantal proeftrainingen lid worden van de sportvereniging en spelen uiteindelijk mee in de reguliere competitie. De trainingslocatie blijft in de wijk totdat de kinderen er klaar voor zijn om door te gaan naar de hoofdlocatie van de vereniging.

Met de Schoolsportvereniging, dat wordt georganiseerd door Rotterdam Sportsupport, zijn in 2017 bijna 3200 kinderen uit 25 verschillende wijken aangesloten bij een sportvereniging.


De 25 locaties worden aangestuurd door lokale coördinatoren die veelal ook de gymdocent zijn op één van de scholen in de wijk. In totaal werken we met 71 scholen samen. Een coördinator is het vertrouwde gezicht van de wijk, het lokale aanspreekpunt en motivator voor de kinderen en hun ouders, de sportaanbieders en de school zelf. De Schoolsportvereniging is voor de hele wijk. Of je nu wel of niet op een aangesloten school zit, ieder kind mag meedoen.


Via de Schoolsportvereniging bieden we 27 verschillende sporten aan. Hiervoor werken we met in totaal 63 verenigingen en andere sportaanbieders samen. Per locatie worden gemiddeld vijf verschillende sporten aangeboden.


De doelgroep is basisschoolgroepen 2 tot en met 6. Kinderen uit de groepen 7 en 8 (of al eerder) stromen door naar de hoofdlocatie van de vereniging waar ze volledig opgaan in de vereniging en meedoen aan de competitie en toernooien.

Cartoon | Wat is een Schoolsportvereniging

Hoe de SSV precies in zijn werk gaat, kun je hieronder zien in een cartoonversie. Deze is gericht op kinderen en hun ouders.


Collega's Rotterdam Sportsupport

Van gebiedscoördinator of pedagogisch adviseur tot combinatiefunctionaris, binnen Rotterdam Sportsupport zijn meerdere collega's vanuit hun vakgebied betrokken bij de SSV. In de video's hieronder vertellen zij wat hun bijdrage is (geweest) aan het project.

Gebiedscoördinator | Mark Tissink

In een gebied zijn meerdere sportaanbieders actief. Mark Tissink zorgt er als gebiedscoördinator onder meer voor dat deze aanbieders op de hoogte worden gesteld van de waarde van de SSV. Verenigingen die zich aansluiten bij het project kunnen op die manier nieuwe leden binnenhalen. Als combinatiefunctionaris zette Mark zich voorheen in voor korfbal. Zo was de korfbalsport in Kralingen-Crooswijk nog relatief onbekend, maar dankzij de SSV zijn meerdere kinderen deze sport gaan beoefenen.

Pedagogisch adviseur | Judith van Dijk

Judith van Dijk was als pedagogisch adviseur betrokken bij de eerste SSV in het speciaal basisonderwijs. De trainers van de betrokken verenigingen hadden nauwelijks ervaring met deze doelgroep. Zij verzorgde trainingen zodat ze meer aansluiting kregen bij de kinderen. Het resultaat: zelfvertrouwen bij de kinderen en meer plezier in de les.

Combinatiefunctionaris | Frank Vermeulen

Als combinatiefunctionaris basketbal verzorgt Frank Vermeulen clinics op scholen om kinderen warm te maken voor de sport. Eén van de doelen is om ze vervolgens via de SSV te laten sporten bij één van de basketbalclubs. Op zuid lukte het om in samenwerking met de coördinatoren en vereniging Rotterdam-Zuid via 7 SSV’s bijna 20 nieuwe jonge leden te werven. Nu spelen ze onder meer competitie bij de club. Deze stap hadden de kinderen zonder de inzet van deze partijen (in hun veilige omgeving) waarschijnlijk niet gezet.

Projectleider Veilige sportverenigingen met sterke jeudafdelingen | Ineke Kalkman

Ineke Kalkman adviseert en ondersteunt verenigingen op alle aspecten die te maken hebben met een veilig sportklimaat. Vanuit de SSV komen veel vragen binnen over ouderbetrokkenheid: kinderen zijn nog niet lid van een sportvereniging en ouders weten niet goed wat het inhoudt. Zij heeft met het team een aantal tools opgesteld voor verenigingen om met dit thema aan de slag te gaan. In het filmpje laat ze wat voorbeelden zien.

Projectleider Schoolsportvereniging |

Evelien Vonk

Als projectleider Schoolsportvereniging kan Evelien Vonk eraan bijdragen dat Rotterdamse kinderen, ook in sportarme wijken, allerlei verschillende sporten kunnen proberen. Via de SSV kunnen ze zelf uitvinden van ze leuk vinden. In deze video gaat ze op bezoek bij één van de SSV’s en vertelt ze over haar eigen sportervaringen.